Av 68 inviterte foreldre, har 49 svart. Det har gitt en svarprosent på 72,1 %. Til sammenligning har Trondheim kommunes kommunale og private barnehager en svarprosent på 56 %. God svarprosent gir mer pålitelige resultater.
Resultat foreldreundersøkelsen 2025 (1)
Man kan også gå direkte inn på Udirs sider å finne resultatene fra foreldreundersøkelsen der. Legger ved link til Udirs analyse av Foreldreundersøkelsen nasjonalt. https://www.udir.no/tall-og-forskning/statistikk/statistikk-barnehage/analyser/2025/foreldreundersokelsen-i-barnehage-2025/
Foreldrenes svar skal ikke kunne identifiseres. For å hindre dette har Udir utarbeidet regler for å skjerme visse opplysninger – kalt prikkregler: På spørsmål hvor det er færre enn 5 svarer, skal ikke resultatet vises. Dette gjelder både ved visning av frekvens, prosent og gjennomsnitt. Der hvor svarfordelingen er vist (frekvens og prosent), skal svaralternativene skjermes hvis det kun er ett eller to svar. Er det bare ett svaralternativ som ikke vises, skal også svaralternativet med den nest laveste svarverdien ikke vises (selv om 3 eller flere har svart).
Konstituert daglig leder
Kathrine Toftaker Hansson
28.04.25
Styret har følgende kommentarer til rapporten og videre oppfølging:
Undersøkelsen er delt opp i 10 hovedkategorier, der de fleste kategoriene har tilleggsspørsmål. Brukerne angir sine svar med å krysse av på flervalg, og her savner styret en mulighet til å kunne skrive en tilleggskommentar. Det vil gjøre etterarbeidet lettere for barnehagen og man unngår synsing/gjetting på hva som egentlig menes med de svarene som er gitt. Dette gjelder spesielt for svar som «vet ikke» og der vi ser at noen er misfornøyde i de ulike kategoriene.
Det er gledelig å se at barnehagen scorer jevnt over bra i de aller fleste kategorier. Likevel er det noen kategorier der det er større spredning i de svarene som er gitt. Det gjelder «ute og innemiljø», «bemanningstetthet», «informasjon» og «medvirkning».
Barnehagen ble 25 år i år. Dette kan gi noe utslag i kategorien «ute og innemiljø». Det er, og det vil være et kontinuerlig behov for oppussing og utbedring i barnehagen. Dette er noe det jobbes med. Styret og barnehagen holder dette høyt på dagsorden.
Barnehagen følger bemanningsnorm - dvs at det skal være en ansatt pr. tre barn under tre år, og en ansatt pr. seks barn over tre år. Kjøkkenassistent er en del av grunnbemanningen. Det å ha nok ansatte til enhver tid er også noe styret og barnehagen setter av penger til.
Informasjon og medvirkning har noe sprik i svarene som er gitt. Behovet for informasjon er variabelt fra forelder til forelder, men barnehagen vil tilstrebe å gi all informasjon om barnet og den daglige driften kontinuerlig. Det er viktig å påpeke at hver forelder er ansvarlig for å gå i dialog med de ansatte og oss som sitter i styret, om det er noe dere ønsker å utbedre eller endre i det daglige i barnehagen. Medvirking er også å ytre ønsker og å delta i dialog eller diskusjoner med de ansatte og styret. Det å delta på foreldremøter og årsmøtet er også en del av det å kunne medvirke.
Til slutt kan styret konkludere med at foreldre er tilsynelatende veldig fornøyde med Stavsetmyra barnehage, hvor barnehagen scorer 4,6 av 5,0. Brukerundersøkelsen gir et bilde av en barnehage som driftes på en tilfredsstillende måte både for barn og voksne. Samtidig er det punkter i undersøkelsen som gir rom for forbedringer, noe barnehagen allerede er i gang med å utbedre. Videre håper styret på et fortsatt godt samarbeid mellom foreldre og barnehagen.
For styret i Stavsetmyra barnehage,
Vegard Ovesen
Styreleder